Menu

Historien om Æ HAW FEST

Historien om Æ HAW FEST

af Hans Gade og Jens Ole Engberg Pedersen

 

         I slutningen af ​​1960'erne var det meget almindeligt, at byerne havde en byfest, dels for at skabe samleje blandt byens borgere, men lige så meget, at de foreninger, der var vært for byfolkene, kunne tjene penge til de relativt trægte klubkasser.

         I 1970 decided Boldklubben Klitten (which was started in 1969) and Holmsland Turistforening by attempting to stable a city party on the legs. Begynnelsen var ikke nem, for ingen af ​​de to foreninger havde nogen spiritusbevilling, og da en sådan bevilling var absolut nødvendig for afholdelse av byfestet var gode råd dyr. Klitboerne har altid været handy og kortvarige, så de startede et samarbejde med Niels Kristensen (Niels Kok), der på det tidspunkt drev Restaurant Søhesten i Nr. Lyngvig (nu Sandslottet) var restauranten det eneste sted i Holmsland kommune, der på det tidspunkt havde en ånd tilladelse. De 3 parter startede således den første byfestival i Hvide Sande i 1971. Bypartiet blev afholdt på det sted, hvor Hotel Holmsland Klit senere blev bygget.

Bevillingen tilhørte Niels Kristensen, turistforeningen stod for arrangementet, og Boldklubben Klitten måtte anmode om 16 mænd til servering mm, og for deres indsats ville de have kr. 3.000 + eventuelle drikkepenge. Serveringspersonalet var ret godt til at drikke en drink, og derefter var drikkepenge i det mindste lig med betalingen for indsatsen.

Byfesten bestod af et telt til dans og fordeling, et telt hvor man kunne købe hjemmelavet suppe, som Niels Kristensen og Niels Hansen (Nymindegab) udgjorde foruden Dahlgaards Tivoli på pladsen og som betaling på pladsen betalte Dahlgaards Tivoli en del af udgifterne til solister, der udførte på bypartiet.

Også i 1972 blev byfesten afholdt i samme plads og efter samme koncept.

I 1973 blev byfesten flyttet til Nordhavnen ved Redningsstationen, igen efter det samme koncept og de samme arrangører.

I 1974 flytter byfesten atter plads, denne bande flytter til Langsand, øst for skolestadion, hende var byfesten holdt 3 år før det flyttede til stadion. Senere flytter byfesten igen og nu til området syd for stadion (nu genbrugsstation) hvor det var placeret indtil genbrugsstedet blev etableret, for senere at flytte til Otto Peders Vej ved havnen mellem låsene, hvor den stadig har sit sæde , så Haw Feast har i mange måder haft en omtumlet tilværelse.

         Boldklubben Klitten deltog mere og mere i planlægningsarbejdet, og da Turistforeningen nu kunne ansøge om et betinget tilskud til festen, ophørte samarbejdet med Niels Kristensen. 

Turistforeningen havde problemer med at få hjælpere, så det var indlysende, at der skulle ske en ændring i konceptet. Jeg blev først aftalt, ved første kr. 36.000 af overskuddet skulle deles mellem de to foreninger, mens resten blev tilfældet Boldklubben Klitten, men da Boldklubben selv selv stod for alt arbejde, denne aftale blev hurtigt uanvendeligt.

Efter afholdelsen af ​​Haw Festen i 1976 blev Boldklubben Klitten og Turistforeningen enige om at "handle" ud, hvorefter Boldklubben Klitten selv stod for Æ Haw Fest, og har gjort det lige siden.

I mellemtiden var der gentagne udsagn fra flere kommunalrådsmedlemmer om, at bypartiet var en "go-ahead", blev det antaget, at det gradvist overhalede "øl". Hawfestudvalget, blev indkaldt til et møde med borgmester Kr. Enevoldsen, hvor emnet blev drøftet. Konklusionen på mødet var, at tilskuddet for det kommende år ville blive givet til Boldklubben Klitten når den kommende Haw Fest var planlagt, men det kunne ikke estimeres, at det følgende år, og at Haw Festen vil gerne inkludere lidt mere kulturel og populære aktiviteter. Det var også et spørgsmål om at give tilskud til kr. 2.000 for at afholde sig fra at holde byfest !!

Fra det tidspunkt ændrede Hawfestudvalget konceptet for festen.

         Det blev besluttet at forsøge at være vært for en stor frokost i teltet med forskellig underholdning, en del af underholdningen var præstationen af ​​den første revue - ÆWL O Æ KLE'T. Henning Davidsen (HD) og Holger Villadsen var primusmotoren til den første lokale revue, der blev opført i 1978, og navnet på revuen var en venlig satire over julebladets navn, læseren har lige nu foran af ham!

I de første år troede vi ikke, at turen alene kunne "bære" det store arrangement med god spisning osv. Så kendte kunstnere blev afhentet, men det viste sig, at det var et stort spild af penge, da den lokale revue hurtigt blev årets fest i Hvide Sande. De følgende år måtte vi ændre teltstørrelsen fra ca. 300 til 600 personer. HD og Holger Villadsen stod for revyen de følgende 3 år, Holger skrev en del af revyteksterne, mens HD tog sig af opsætningen af ​​revyen.

Revyens succes med de mange besøgende satte "køkkenholdet" på en stor udfordring, men også denne del blev lavet af de frivillige hjælpere med en fantastisk "gås". Derudover var der behov for store investeringer, for eksempel. service, bestik mm til ca. 550 mand - det indkøbte service og bestik anvendes stadig her ca. 35 år efter købet, så selv om købene blev omhyggeligt overvejet, blev de taget omhyggeligt!

 I 1982 blev Æwl O Æ Kle't erstattet af professionelle revivalister, der ikke var den samme succes som den lokale genoplivning, men heldigvis var den lokale genoplivning igen på sporet, og i mange år har det været den store snor som den byfest - Æ HAW FEST -. Æwl O Æ Kle't er med enkelte års afbrydelser opført siden pausen i 1982.

 

Glimt fra Æwl O Æ Kle't 1987

 

Billede 1 Tekst: "Bruno" Kasse "Jørgensen giver det som slagter af en lidt for" sort "ko fra Værnet, der havnede på nogle middagborde i Hvide Sande."

 

Billede 2 Tekst: "Elisabeth Enggrob, jeg rullede som Leonora Christine i byens nye" Blåtårn ", hvor man kan se det meste af, hvad der foregår i byen."

 

Billede 3 Tekst: "... og atmosfæren var fint - det har været i mange år ..."

 

         Et andet resultat af mødet med borgmesteren var at der skulle være en sportsbegivenhed på stadion hvert år. Der har været mange forskellige sportsbegivenheder, som fodboldkampe med deltagelse fra hold fra Tyskland, Norge og Danmark gennem årene, gymnastikshow, hundevæddeløb, boksekampe, gade fodbold, ballonflyvning, cykelkørsel, håndbold for blot at nævne nogle få arrangementstyper.

Højeste publikumssucces var utvivlsomt kampen mellem Vejle Boldklub og Bryne fra Norge, hvor der var ca. 1.000 betalende tilskuere. Også Cirkus Himmelblå med Kim Larsen har været en del af Haw Festens program, så det kulturelle har været og er stadig en stor del af HAW FESTENS programmet.

         De økonomiske resultater af HAW FESTEN har været gode i de fleste år, men der har været store udsving i overskuddet fra kr. 3.000 til omkring kr. 200.000. De store resultater skyldes det faktum, at alle hjælpere, "rapper, der exciterer" alle har arbejdet gratis og mange i rigtig mange timer. Uden deres hjælp kunne så store arrangementer umuligt gennemføres, og Boldklubben Klitten har også altid sagt tak for indsatsen, blandt andet. med en "Ølslæwerfest", hvor alle frivillige blev inviteret som tak for deres hjælp.

         Det har aldrig været svært at få de forberedte arbejdsplaner udfyldt, mange medlemmer og venner af klubben var villige til at give en hånd, men nogle gange har det været nødvendigt at erstatte en "øl elsker", som ikke fuldt ud forstod den primære mål for festlighederne, at tjene penge til klubben, så da det blev serveret fra baren, skulle der også betales fuld pris for varerne, uanset om der var ens venner. Nogle gange kunne der også være lidt for meget "kundepleje" i serveringen, hvilket betød, at der manglede personale i baren, da personen nød sig selv med kunderne, blev et sådant problem hurtigt arrangeret af den person, der afleverede over "servering shirt" og derefter fortsatte hyggen som kunde / gæst.

 

         De gode økonomiske resultater var også i tråd med ølsalget, for så mange år siden var ca. 8 dage før datoen for HAW FEST blev underrettet om, at vores ølleverandør ikke kunne levere det bestilte antal kasser på grund af ølstrike, gode råd dyre,

Heldigvis var en af ​​hjælperne - Bruno Jeppesen (Karklud) - depotbestyrer for Ceres.

På en eller anden måde blev han arrangeret, så øl til Æ HAW FEST blev sikret - og dermed partiets økonomiske resultat.

Bruno var i nogle år nu en leverandør af øl til bypartiet, mens Tuborg blev sat i "skammekrogen".

         Haw Festen blev hurtigt et samlingspunkt for mange unge / yngre mennesker, der blev flyttet fra byen enten permanent eller at studere.

De sætter hinanden på den lokale revue og opfrisker mange gamle minder og nyder godt i hinandens firma og hjælper med at skabe den meget positive atmosfære på Æ Haw Fest.

 

         Hawfesten har løbet 40, mændene er stadig friske og fremad.

Langt de fleste af landets traditionelle byfester har længst tabt pusten og er lukket og slukket. Boldklubben Klittens byfest derimod lever stadig sit eget liv. Mener, i slutningen af ​​dagen støtter byens borgere stadig rundt i festen, sikkert det særlige humør, der opstår, når teltet er fyldt. Jeg er grundlæggende simpel, et telt på en stor parkeringsplads, slidte borde og bænke og en masse varer fra Carlsberg.

 

         Stemningsberetning: Det hele kickstartes af gæsternes forventninger til dagen. Folk, der har lavet en billet til den normalt fyldte Hawfestfrokost med revy møder, er forventningsfulde, spændte og festlige.

         "For mig personligt starter festen, når taffelorkestret fremfører et sæt af de gode gamle numre, bl.a." Lyngvig Frit "og" Glædelig Hvide Sande ".

         Silden for lov at svømme og stemningen stiger. Teltets gæster bliver stadig sultne ved den lækre morgenbuffet. Der forventes at være op til den legendariske lokale revue. Revyen udstiller begivenheder eller folk i samfundet, som har fulgt eller på anden måde noteret sig i det forløbne år.

Teltet bliver hvert år i uge 28 besøgt af over 2.000 glade gæster. Det er på ingen måde kun lokal indkvartering fra begge sider af slusen, der cykler til Otto Peders Vej. Nej, en af ​​gæsterne i teltet er byens børn, der rejser hjem med det formål at deltage i Hawfesten. Hos folk samles fra nær og fjern er medvirkende til den gode stemning.

         Overskuddet fra Hawfesten er meget afgørende for de muligheder, der kan gives til børn og unge, der spiller fodbold i Hvide Sande. I've ran to hold Hawfesten for a lot of money. Der er overraskelser, der gør det muligt for klubben at få de faciliteter, den har. Faciliteter, struktur og atmosfære i balsalen gør stedet til et behageligt sted at komme til børn i alle aldre.

 

         Nyskabelse - Fulde huse til Tørfisk

Som et nyt indgik Boldklubben et samarbejde med Borgerforeningen i 2014. Samarbejde udmøntede sig til at afholde et fælles arrangement om tirsdagen. Teltet var aldrig blevet brugt på tirsdage, så det kunne siges, at prisen på telte var generelt mindre. gæst i teltet. Til at underholde i teltet havde vi hyret Tørfisk fra Thyborøn. Initiativet var så stor succes, at man måtte takke nej for salget af 200 middagsbilletter. Da "Røde John og Hans Kumpaner", der stod for den musikalske underholdning under måltidet, var færdig, var teltet fuld til bristepunktet. 650 Jeg havde betalt en billet til teltet, hvilket betød, at den nye kammerat besluttede at gentage tirsdagshændelsen.Tørfisk-arrangementet bidrager til teltpåfyldningen 5 gange om en uge.

         Arrangørerne af Hawfesten forsøger at udvikle underholdningen løbende. For nogle år siden blev det gode gamle bingospil genindført. Ikke almindelig bingo, men et helt show hvor tallene bliver udtrukket i underholdende måder. Som eksempel på en tilbagevendende dyster er skumfiduskonkurrencen mellem Esben Thomey og Thomas Præst. Konkurrencen går ud af hende, hvem kan have de fleste skumfiduses i munden på én gang og samtidig sige "skum fidus" Kan fortælle, at Thomas præsten har været overlegen i årenes løb.

         I forbindelse med Hawfestens 40 års jubilæum mente vi, at der var lidt ekstra til for at fejre den runde begivenhed. Sangeren Joey Moe blev derfor bestilt til at stå for den afsluttende underholdning. Teltet blev fyldt til "kagebord og skønsang" og Joey gjorde det fremragende. Om Joey Moes nuværende popularitet skyldes hans præstationer på Hawfesten 2014 er ikke kendt, men det er helt sikkert, at han ville være dyrere at bestille i dag.

         Som tidligere nævnt er det ikke bare en selvfølge at holde en byfest. Der er mange ting, der styres. Som et lille lokalsamfund kan vi være stolte over, at der hvert år afholdes en byfest i denne størrelse. Årsagen til de resterende rester skyldes forgængerne, der i deres tid fastholdt, at der skulle være en byfest i Hvide Sande. Så er der de forskellige mennesker, der har holdt tampen og fortsætter det gode arbejde.

         Intet kommer af sig selv og har ikke en stor fest på en parkeringsplads. Hvert år deltager mere end 175 frivillige i organisationen af ​​Hawfesten. Jeg efterfølgende efterår afholder Boldklubben Klitten en "ølslæwerfest" for alle, der hjælper i byens festival. Som et skulderklap uddeles der hvert år, en hilsen til en person der i årets Hawfest har gjort en ekstra stor eller vigtig indsats - personen får titlen "Årets Ølslæwer". Uden alle håndhandlere og ikke mindst den store hjælp fra mange lokale virksomheder på en eller anden måde kunne ejeren af ​​Hawfesten finde sted. Skål og på gensyn!

 

 

Anekdoter

 

         Når folk sidder og tænker på og skriver om Haw Fest i gamle dage, er der mange minder om episoder fra festen, nogle af dem kan modstå dagens lys, mens andre vil forblive i hukommelse som minder / episoder.

Den første episode er tidligere fortalt af Niels Kristensen (kok) i forbindelse med spørgsmål om starten af ​​Haw Festen.

Niels stod for den forsyning, som bestod af suppe med boller, maten blev serveret i den lille telt. Alle, der kom ind i teltet, skulle bære et synligt frimærke på hånden som et tegn på, at der var betalt indrejse,

Da brødrene Gustav og Jørgen Winkler efter deres udseende var blevet sultne, gik de ind i madrassen for at blive sultne. På den tid var der Niels 'langt Jes Kristensen (Kartoffel Jes), der havde vagt, og han så straks, at de 2 herrer ikke havde betalt for entreen, og de blev derfor meget tydeligt fortalte at henvende sig til kasseren for at få det ordnet, som de bad Jesus om han virkelig ikke vidste, hvem de var. Det spørgsmål gav bestemt ikke stemningen til Jes, for svaret de modtog: Jeg er virkelig ligeglad med hvem du er, selvom det var kong Frederik, så skal du betale for adgang til teltet.

Hvis de 2 betalte eller blev sultne et andet sted, blev der ikke sagt noget om det.

 

         På et tidspunkt mens Haw Festen blev holdt på Langsand, løb klubbens 1. æresmedlem, Laurids Madsen, pludselig op til "lederne" helt ud, mens han åndede sig, at politiet var på vej ind i teltet !! - på det tidspunkt var der betydeligt større respekt for politiet og deres arbejde end i dag, så Laurids var meget bange for besøget. When the police came to the bar where we stood they only had one simple question: Can we buy 2 "køreøl" ?? - Laurids faldt herefter fuldstændig ned.

 

         I mange år havde vi adgang til en kølebane for at holde ølkulde og en aften, da et af de tjenende medarbejdere havde hentet nye forsyninger, havde han glemt at lukke køleskabsdøren. Senere, da en anden kom for at afhente forsyninger, så han et par, der ikke bryr sig meget mere end dem selv i vognen, efter deres ansigtsfarve er de fyldt med optøning af den iskalde is iskrem og svedy så de jeg hverfald ud!.

 

         Det første års fejring blev afholdt på stadion, der var ekstra toiletter i forhold til dem i klubhuset. Toiletvognen blev kørt på plads, og bilen blev trukket ind i et stort og dybt hul på fodboldbanen. Som omslag var der et gammelt brugt snehegn.

På et tidspunkt under festen var alle toiletter optaget, så da den person, der havde gravet hullet måtte tisse, i stedet for at stå i kø bag toiletvognen for at tage sig af sin forretning, men hvad han helt havde glemt, da han trådte ud på omslaget, var der et stort hul under hegnet, og pludselig stod han i lort til skridtet. Herefter sluttede Haw Festen til hamke.

 

         Ved de første lokale revner havde vi som tidligere skrevet forbund med professionelle kunstnere. Et år var solisten nu døød visesanger Erik Paaske. Erik Paaske blev informeret om, at der var frokost en lille stund, før han kom til scenen, og på det tidspunkt kunne publikum være lidt støjende. Han var ganske tilfreds med det, han var med rimelighed vant til at oplyse ham. Og helt rigtigt kunne publikum selvfølgelig ikke være helt stille, men Erik Paaske kunne ikke klare dette, så allerede efter 1. nummer var han så sikker på at han vendte ryggen til publikum og sad på en stol og bragte sine shows , ville han ikke undvære). Erik Paaske var højt ud af mængden.

Revalholdet havde hvert år et ekstra nummer, og det blev meddelt, at Erik Paaske havde fortrydet sin adfærd året før, endnu engang forværret publikum, men da publikum så, at det i stedet var den åbenbaring, der blev rapporteret af Erik Paaske (HD) overgav publikum sig helt - Erik Paaske sagen blev herefter glemt (næsten).

 

         På et tidspunkt havde vi 2 "spidstelte", der blev samlet til et stort telt, men hvor de to telte blev samlet, kunne noget vand ophobes i tilfælde af regn.

Desværre var der et år, hvor regnen faldt over den dag, hvor revuen skulle holdes. Bordtækket i teltet blev delvist ødelagt af vand, der løb ned fra samlingen og ud over bordene. Heldigvis var der blandt hjælperne en VVS-mand - Niels Jørgen Laugesen (Mc.Cloud). Han gik i gang med at holde tagrender op gennem hele teltet, så de personer, der havde plads under samlingen, undgik at blive våde ligesom borddækningen forblev itact. Da revyen var færdig, var Mc.Cloud og helpere også færdig Mc. Cloud skal tale med alle gæsterne, og en enkelt eller 2 glas øl var også sikker !!

 

 

Vi var nu "færdige" med 2 sammenhængende telte. Året efter fik vi et stort men højt telt, desværre startede det om natten mellem fredagens arrangement og lørdagens omgang.

Det mødte os lørdag morgen kl. 07.00, hvor opstilling, bordet osv. Skal starte, der er ikke mange mennesker der glemmer det. Teltets barduner havde jeg løbet af natten løsnet sig, og teltstængerne dræbte tilbage og tilbage, da teltdugen løftede sig. Det var ganske uforgiveligt at gå ind i teltet, men vi var klar over, at nogle af stængerne ville blive rettet, hvis teltet ikke blæste i fjorden, så nogle meget modige fik det ordnet. Efter telefonkontakt med ejeren af ​​teltet fik vi fastgjort nogle af de vigtigste barduner. I løbet af knap 2 timer efter vores opkald stod der 5 mand fra teltfirmaet (Horsens) som reddede teltet. Kl. ca.14.00 var alle klare, en skare af hjælpere og vent personale var klar til at rumme 550 gæster med en forsinkelse.

 

Jens Ole og Hans